

ELEKTRONİZASYON
Elektrifikasyon, içten yanmalı motorlar ve gaz kazanları gibi fosil yakıtları kullanan teknolojilerin veya süreçlerin, elektrikli araçlar veya ısı pompaları gibi elektrikle çalışan eÅŸdeÄŸerleriyle deÄŸiÅŸtirilmesi anlamına gelir. Bu deÄŸiÅŸiklikler genellikle daha verimlidir, enerji talebini azaltır ve elektrik üretimi karbondan arındırıldıkça emisyonlar üzerinde artan bir etkiye sahiptir.
NÜKLEER ENERJİ
​Nükleer enerji, 1789 yılında Uranyum’un keÅŸfi ile baÅŸlayan ve 1934 yılında atomun parçalanması ile devam eden süreçte politikacılar, bilim insanları ve sanayicilerin gündemine girmiÅŸtir. DiÄŸer birçok teknolojik geliÅŸmede olduÄŸu gibi önce askeri ve savunma amaçlı baÅŸlayan çalışmalar daha sonra ticari olarak devam etmiÅŸtir. Birçok ülke nükleer enerjiden faydalanılması yönünde yoÄŸun çalışmalar gerçekleÅŸtirmiÅŸ, bu çalışmaların neticesinde atomların parçalanması sonucu açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüÅŸtürecek sistemler geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu sistemler, diÄŸer bir deyiÅŸle nükleer santraller, nükleer enerjinin güvenli, kontrollü ve sürdürülebilir bir ÅŸekilde elde edilmesini saÄŸlamaktadır.
AKILLI İLETİM- SMART GRID
Akıllı ÅŸebekeler, maliyetleri en aza indirirken ve ÅŸebekenin istikrarını ve güvenilirliÄŸini korurken, elektrik arz ve talebini gerçek zamanlı olarak daha iyi eÅŸleÅŸtirmek için dijital teknolojileri, sensörleri ve yazılımı kullanan elektrik ağıdır.
İLETİM BAZLI DEPOLAMA
DiÄŸer bir deyiÅŸle ÅŸebeke ölçeÄŸinde depolama, enerjiyi depolayabilen ve daha sonra onu daha avantajlı bir zamanda ÅŸebekeye geri saÄŸlayabilen, elektrik ÅŸebekesine baÄŸlı teknolojileri ifade eder; örneÄŸin, güneÅŸ enerjisinin bulunmadığı gecelerde veya elektrik kesintisine neden olan bir hava olayı sırasında. elektrik üretimi. En yaygın kullanılan teknoloji, suyun bir rezervuara pompalandığı ve daha sonra farklı bir zamanda elektrik üretmek üzere serbest bırakıldığı pompalı depolamalı hidroelektrik enerjisidir, ancak bu yalnızca belirli yerlerde yapılabilir. Piller, geniÅŸ bir kapasite yelpazesinde her yere monte edilebildiklerinden artık giderek büyüyen bir rol oynuyorlar.
* bilgiler https://www.enerji.gov.tr den alınmıştır.